Scooby Doo från Hanna Barbera

Den tecknade hunden Scooby Doo som löser mysterier tillsammans med sina fyra människovänner kommer många av oss ihåg från vår egen barndom. Faktum är att denna hund, som tagit sina fysiska drag från hundrasen Grand Danois, funnits sedan 1969 och varit framgångsrik sedan dess. Ännu idag produceras filmer med Scooby Doo som huvudrollsinnehavare. Den första serien med Scooby doo hette ”Scooby doo, where are you?” och släpptes 1969. Scooby doo och hans fyra tonårsvänner, Shaggy, Velma, Fred och Daphne jobbar under klubbnamnet Mystery, Inc. och rycker ut i sin psykedeliskt målade skåpbil kallad Mystery Machine när de snokat redan på ett mysterium att lösa någonstans. Det visar sig nästan uteslutande handla om bedragare och charlataner som agerat spöken eller monster för att skrämma lokalbefolkningen och på så sätt uppnå sina mål. Mystery, Inc. och Scooby Doo löser mysteriet till befolkningens lättnad och blir hyllade för detta.

Skaparna av Scooby Doo och deras animationsteknik

Scooby doo är en produkt från den kända animationsstudion Hanna-Barbera, vilken är ansvarig för sådana legendära sucéer som Tom&Jerry, the Flintstones och Smurfarna. De två animationscheferna William Hanna och Joseph Barbera från Metro-Goldwyn-Mayer filmstudio beslutade sig för att öppna animationsbolag i eget namn, och under nästan tre decennier var de oerhört framgångsrika inom sin genre.

De sysslade med s.k. limited animation, vilket är ett enklare sätt att animera tecknade filmer, så att produktionen går snabbare. Motsatsen till limited animation var det sätt Disney på 30- och 40-talen hade animerat till exempel Snövit, dvs. med oerhört detaljerade, realistiska bakgrundsbilder. Hanna-Barbera introducerade och etablerade detta nya effektiva sätt, som gav serierna en stiliserad och modern känsla, för att de inte riktigt motsvarade verkligheten. Film projiceras med 24 bildrutor per sekund för att våra ögon ska uppfatta sekvenserna som naturliga och flytande. Vid animation för rörelser i normalt tempo räknar man med att det behövs 12 olika bildrutor på en sekund för att rörelserna inte ska bli hackiga. Disney använde sig ofta av 18 bildrutor per sekund, och limited animation reducerar antalet så långt det går, utan att rörelserna blir hackiga.Scooby doo görs idag med modern animationsteknik