En pudel vid din sida

En hundras som mycket ofta associeras med skojiga frisyrer är pudeln. Egentligen så är det inte främst det yttre som är fördelaktigt för en pudel, utan det inre överträffar vida dess utseende. En pudel är en intelligent hund, som ofta är med i hundsporter som agility, i bruksprovsgrenarna sök och spår och i lydnadsprov. Det är en godmodig hund som är uppskattad som sällskaps- och familjehund. Tidigare räknades pudeln till vattenapporterande jakthundar, och därefter användes den till både cirkus- och tryffelhund. Pudlar finns på bilder redan från 1400-talet, så man utgår ifrån att den avlades i Medelhavsregionen några hundra år tidigare än så.Pudel är känd för både sin frisyr och intelligens

En pudel eller ett lejon?

Pudlar har ullig och mjuk päls, vilket gör dem lättfriserade. En vanligt förekommande frisyr är att klippa dem som lejon, med mycket päls kvar fram runt huvudet och på bringan, och riktigt kort klippning på resten av kroppen, förutom på svansen, som brukar få ett par bollar eller liknande tillklippta längs med den. Då det finns ett stort antal ägare till pudlar som gärna friserar sina hundar på ganska så tokigt sätt och dessutom ibland färgar delar av pälsen kan det tyckas vara en hundras som inte är så vidare naturlig längre. Detta stämmer emellertid inte, för en pudel är faktiskt en av de minst avelsskadade raserna, som är riktigt frisk i jämförelse med många andra hundraser.

Det finns fyra olika sorters pudel, nämligen dvärgpudel, toypudel, mellanpudel och storpudel. Faktiskt har hundrasen pudel ofta förknippats med häxkonst och magi, och förekommer lustigt nog i en mängd olika talesätt. Luspudel eller klok som en pudel kan vara talesätt som känns igen. Många kända människor genom tiderna har blivit förtjusta i pudlar och haft en eller flera. Storbritanniens drottning Anne blev på 1700-talet förtjust i pudlar efter att ha sett en cirkusföreställning, och den stora spanska 1800-talsmålaren Francisco de Goya målade gärna in en grupp småpudlar i sina porträttmålningar.