Grand Danois – praktfulla jättar

Den stolta hundrasen Grand Danois räknas som en av de trettio populäraste i världen. Det är en ras som kan nå stolta 70-90 cm mankhöjd och väga 70-90 kg. Bland de hundra i Guiness rekordbok som utsetts till störst i världen genom åren befinner sig ett avsevärt antal Grand av denna ras.

Någon gång i tiden korsades en ursprunglig Grand Danois, som var en stridshund, med en vilthund för att få fram en snabbare och smidigare version. Många olika avlingsförsök företogs på olika furstehus runt om i Europa och resultat blev en jakthund med specialiteten högvilt, som älg, kronhjort och brunbjörn. I Tyskland användes hunden dessutom ofta till jakt på vildsvin. Grand Danois är en tysk hundras, sitt namn till trots, vilket betyder stor dansk på franska. Sedan slutet av 1800-talet är rasen upptagen i den tyska hundrasklubben och normer för rasens utseende fastlagda. Den kände rikskanslern Otto von Bismarck utnämnde i denna veva Grand Danois till Tysklands nationalras. På tyska bär den sedan dess namnet Deutsch Dogge.

Grand Danois är stor och en ädel familjehund

Grand Danois med vid spridning i Europa

Faktum är att rasen Grand Danois redan vid tiden för det tyska utnämnandet till nationalras hade fått stor spridning i nästan hela Europa. Då den internationella hundorganisationen FCI år 1937 slog fast att det stod vart land fritt att välja egna namn på hundraserna, varpå Storbrittanien och USA bestämde sig för en översättning från danskans Stor dansk hund till Great Dane, och Italien döpte rasen till Alano efter antika stridhundar. I Sverige kallar vi den, förutom för Grand Danois, för stor dansk eller tysk dogge. Numera är detta mest en sällskapshund, vars lugna, kärleksfulla karaktär gör den till en bra familjehund. Hundar av den här rasen ska inte tränas för hårt när de är valpar, för det kan de ta fysisk skada av för senare i livet. De olika färger denna ras kan ha är: gul, tigrerad, blå, harlekin och svart.